Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x de beste plekken voor bloesem en bollenvelden in bloei

In het voorjaar begint alles weer te groeien en te bloeien. Knoppen aan bomen barsten open en tulpenbollen ontspruiten in de meest uiteenlopende kleuren. Hier vind je de mooiste bloesemparken en bollenvelden in bloei.


1. De Bollenstreek, Zuid-Holland  

Prachtig gekleurde bollenvelden in bloei vind je in de Bollenstreek. De velden liggen in de buurt van Hillegom, Lisse, Noordwijkerhout, Noordwijk en Voorhout. De meeste bollenvelden bloeien tussen eind maart en begin mei. Als eerste beginnen de krokussen en narcissen te bloeien, gevolgd door de hyacinten en de vroege tulpen. Er zijn veel wandel- en fietsroutes door de Bollenstreek.  

Vanaf station Hillegom kom je het makkelijkst bij de velden, lopend of met de OV-fiets. 

2. Galderse Meren, Breda 

Een wandeling terug in de tijd: rondom het 500 jaar oude Mastbos in Breda liggen prachtige meren en weides vol bloemen in bloei. De Galderse Meren staan bekend om hun frisse, heldere water en dat is opmerkelijk voor water in Nederland. In de lente groeien er langs de randen van de meren een zee allerlei kleine bloemen. 

Rijsbergsebaan 15, Breda, welkominbreda.nl/

3. Japanse tuin, Den Haag 

Deze betoverend mooie tuin hoort bij landgoed Clingendael en is maar acht weken per jaar open. Dit komt omdat de meeste planten en bomen in de tuin heel kwetsbaar zijn. In het voorjaar kun je er de volle bloei van de azalea’s, rododendrons en sierkersen bewonderen. Er staan ook prachtige en zeldzame planten en bomen in de tuin die het bezoeken en bewonderen absoluut waard zijn. 

Clingendael 12a, Den Haag, denhaag.nl
Vanaf station Den Haag Laan van NOI kun je met de bus, en dan vijf minuten lopen - of je pakt een OV-fiets. 

4. Amsterdamse Bos, Amstelveen 

In dit enorme stadspark vind je misschien wel de meest gefotografeerde kersenbloesems van Nederland. In het bos staan 400 sakurabomen, dus er is genoeg te zien voor iedereen. De bomen in het bloesempark bloeien ongeveer twee weken, in de maanden maart en april. Handig: op de socials van het Amsterdamse Bos kun je updates over de bloesem volgen. Het checken waard, want dit knalroze spektakel wil je niet missen.
 
Doorweg 32​, Amstelveenamsterdamsebos.nl/bloesempark/
Het Amsterdamse Bos is het makkelijkst te bereiken met een OV-fiets vanaf station Amsterdam-Zuid. 

5. Botanische tuin Belmonte, Wageningen 

Dit landgoed nabij Wageningen kent een (bloem)rijke geschiedenis die je terugziet in bijvoorbeeld de rododendrons, rozen en talloze bomen en struiken. Bij elkaar vormen ze een stadspark van elf hectare, waarmee Belmonte een van de grotere botanische tuinen van Nederland is. Het Belmonte Arboretum is het gehele jaar geopend, zeven dagen per week, van zonsopkomst tot zonsondergang.  

Generaal Foulkesweg 94-A, Wageningen, botanischetuinen.nl/
Het landgoed is bereikbaar per bus vanaf station Arnhem CS en station Ede-Wageningen. 

6. De Plateaux, Noord-Brabant 

In het zuiden van ons land vind je, nabij Valkenburg, De Plateaux. Dit gebied vormt één geheel met het Belgische natuurgebied Hageven ten zuiden van Valkenswaard, en ligt tussen droge zandgronden en het beekdal van de Dommel. Dankzij het kalkrijke Maaswater dat in de vloeiweiden stroomt, vind je hier zeldzame bloemen die nog knapper zijn als ze bloeien. Zo zie je de brede orchis in mei en kleurt de margriet de vloeiweiden massaal wit in juni.  

Kenkersweg 1​, Valkenburgnatuurmonumenten.nl/
Vanaf station Eindhoven gaat er een bus naar Bergeijk. 

7. Bergherbos, Gelderland 

Houd je van bloeiende bloemen én klimmen? Dan zit je hier goed. Vanuit de uitkijktoren zie je graanvelden, blauwe korenbloemen en andere kleurrijke akkerkruiden. Weer eens wat anders dan een bollenveld. In het bos achter uitspanning 't Peeske ligt een superleuke speelnatuur van OERRR waar kinderen kunnen bouwen, klauteren, struinen en sluipen. 

Lage Eltenseweg 1, Loerbeek, natuurmonumenten.nl/
Vanaf station Arnhem gaat een trein naar Wehl. Bus 196 stopt precies voor ’t Peeske.  

8. Westerpark Amsterdam 

In de nieuwste helft van dit gezellige stadspark in Amsterdam vind je een aangelegd pad dat langs meerdere kersenbomen loopt. Als die in bloei staan, ontstaat er een tijdelijke suikerspin-look. Wist je trouwens dat bloesem in Japan voor een nieuw begin staat? Om dat te vieren trekken veel Japanners er tijdens de bloesemperiode op uit om met vrienden en familie onder de bomen te picknicken.  

Haarlemmerweg 4, Amsterdam, iamsterdam.com/
Wandel naar het Westerpark vanaf station Amsterdam Sloterdijk of station Amsterdam Centraal, of pak een OV-fiets. 

9. Landgoed Hackfort 

Vanaf het landgoed kun je verschillende wandelingen volgen, die je onder meer voeren langs prachtige vochtige weides die in het voorjaar lila kleuren met pinksterbloemen. In de zomer kleurt de akker hier met akkerbloemen, voornamelijk gele ganzebloem en een enkele korenbloem, kamille en klaproos. Ook leuk: in de Hof van Hackfort, de historische moestuin, werden vroeger al groentes, fruit en bloemen geteeld voor de adellijke kasteelbewoners. 

Baakseweg, Vorden, natuurmonumenten.nl/
Je bereikt het landgoed met een bus vanaf station Zutphen. 

10. Wandeling landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, Beesd 

Vanaf het landgoed kun je naar de wereldberoemde Appeldijk wandelen, waar aan beide kanten appelbomen in bloei staan. Naast heel mooi, natuurlijk ook ontzettend fotogeniek. Daarnaast vind je op het landgoed verschillende tuinen met bijzondere bloemen. Uitgekeken? Haal dan je hart op in de landgoedwinkel, restaurant of bakkerij, waar zo veel mogelijk gewerkt wordt met de oogst van het eigen land. 

't Klooster 5, Beesd, marienwaerdt.nl/

Beeld: Alamy Stock Photo, Ruud Morijn/Getty Images, ANP, Karp85/Getty Images, Dmitry Rukhlenko/Shutterstock, Wiskerke/Alamy Stock Photo, Fokke Baarssen/Shutterstock, Intreegue Photography/Shutterstock, Rudmer Zwerver/Alamy Stock Photo, L. Delderfield, Natuurmonumenten, Daryl Mulvihill/Alamy Stock Photo

9x de leukste pluktuinen

Zelf je bloemen of fruit plukken in de leukste pluktuinen, hoe leuk is dat?

9x fijne stadsparken

De fijnste stadsparken van Nederland bezoek je het hele jaar door.