Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

8x vlinders spotten in Nederland

Het najaar staat voor de deur. Hoe kunnen we het zomerse gevoel in Nederland toch vasthouden? Waan je in de tropen in deze 8 vlindertuinen. Het maakt niet uit in welke maand of seizoen. Wandel tussen kleurrijke vlinders, insecten en exotische planten. Wij tippen de leukste plekjes om vlinders te spotten in Nederland. Extra fijn: ze zijn allemaal goed bereikbaar met de trein en veelal overdekt.


1. Theeleuten in de tropen bij vlindertuin Gemert

Het bewijs dat je niet ver hoeft te reizen om de tropen te ervaren vind je in Brabant. In de vlindertuin in Gemert ga je samen op reis door de vlinderwereld. Tussen de exotische planten vliegen felblauwe Morpho vlinders. Normaal gesproken leeft deze zeldzame vlindersoort in de tropische regenwouden van Midden- en Zuid-Amerika. De verzorgers vertellen je graag meer over de verschillende soorten. Spot jij de vlinders die zich goed camoufleren? Na een gezellige middag is het tijd voor een kopje thee met een taartje op het terras. Hier lijkt het echt even of je in de tropen zit te theeleuten. 

Pak bus 25 vanaf station Helmond. Vanaf bushalte Heuvel wandel je in 8 minuten naar vlindertuin Gemert. 

 • Openingstijden: van 1 mei t/m 31 oktober. In mei, september en oktober van 11.00 - 16.00 uur. In juni, juli en augustus van 10.00 - 17.00 uur 
 • Entree: volwassenen € 8,75, kinderen van 3 t/m 12 jaar € 6,75 
 • Tip: op het terrein van vlindertuin Gemert vind je kruidentuin De Zommervoogel. Leuk om inspiratie op te doen voor een kruidenhoekje thuis in de tuin

Broekstraat 40, Gemert, vlindersafari.nl

2. Een pareltje: Vlinders aan de Vliet in Leidschendam

In Vlindertuin Vlinders aan de Vliet spot je minimaal 1500 tropische dagvlinders. Van feloranje tot knalblauw. Een bonte mix dus. Een deel van de populatie komt uit eigen kweek. Een bijzondere en beschermde soort: de vogelvlinder. Ze hebben hun naam te danken aan de opvallende vleugels, die lijken op de veren van een exotische vogel. Ook vind je er tientallen vogels, schildpadsoorten en reptielen. Spot jij de Amazonepapegaai? Deze sociale en intelligente bewoners van Vlinders aan de Vliet zijn altijd in voor een praatje. 

Neem vanaf station Den Haag Centraal of station Leiden Centraal bus 45 of 46 richting Leidschendam. Vanuit beide kanten bereik je Vlinders aan de Vliet in een halfuurtje. Liever fietsen? Vanaf station Den Haag Mariahoeve trap je er in 15 minuten heen. 

 • Openingstijden: van 24 februari t/m 29 oktober. Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00  uur en zondag van 12.00 - 17.00 uur
 • Entree: volwassenen € 9,50 en kinderen van 3 t/m 12 jaar € 6,50

Veursestraatweg 195a, Leidschendam, vlindersaandevliet.nl

3. Spot honderden vlinders bij Vlindertuin Papiliorama in Havelte

Elke dag zweven honderden vlinders uit diverse werelddelen door de vlindertuin in Havelte. Ze gaan op zoek naar nectar in de speciaal aangeplante bloemen. Terwijl de vlinders hun maaltijd verzamelen, knagen de rupsen aan de bladeren om zo snel mogelijk te groeien. Wist je dat elke vlindersoort zijn eigen waardplant heeft? Dat is een specifieke plantensoort die de rups eet voordat hij zich verpopt tot een volwassen vlinder. Zelf eet je in de lunchroom van vlindertuin Havelte. Wij tippen een tosti. Met meer dan 20 soorten heb je als tosti-fan keuze genoeg.

Vanaf station Steenwijk trap je in 30 minuten met een OV-fiets naar de vlindertuin in Havelte. Je fietst door een bosrijke omgeving. 

 • Openingstijden: dagelijks van 09.00 - 16.00 uur 
 • Entree: volwassenen € 7 en kinderen van 3 t/m 12 jaar € 5 

Van Helomaweg 14, Havelte, vlinderparadijs.nl

4. Ontdek hoe een rups zich ontpopt in Vlindorado in Waarland

Bij Vlindorado waan je je voor even in de jungle van Costa Rica of Brazilië. Prachtige vlinders, exotische vogels en kleurrijke bloemen geven je een idee van de wereld van het tropisch regenwoud. Vlindertuin Vlindorado kweekt een aantal tropische vlinders in hun eigen rupsenkwekerij in Nederland. Welke soorten er zijn is afhankelijk van het seizoen. Als je gelukt hebt zie je hoe een rups zich ontpopt tot een vlinder. Langs de paden in de tuin staan informatiebordjes met weetjes over de vlinders en planten. Wist je dat je vlinders vooral spot bij helder en zonnig weer? Dan bloeien ze helemaal op. 

Pak vanaf station Schagen bus 406. Hierna wandel je in ruim 15 minuten naar Vlindorado.

 • Openingstijden: maandag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur en op zondag van 11.00 - 17.00 uur 
 • Entree: volwassenen € 9,95 en kinderen t/m 12 jaar € 7,95

Smeetsweg 12, Waarland, vlindorado.nl

5. Vlinderparadijs in Luttelgeest: ontdek de Orchideeën Hoeve

In de Luttelgeest vind je de Orchideeën Hoeve. Hier – in de grootste overdekte vlindertuin van Europa – fladderen maar liefst 2.000 vlindersoorten sierlijk rond. Wandel over de bergpaden en trappen in de Vlinder Vallei. Dankzij de warme temperatuur en hoge luchtvochtigheid lijkt het alsof je in een tropisch oord in Midden-Amerika bent. Lunchen doe je in de 'Zwevende' Bloementuin: een plek waar duizenden bloemen als een wolk boven je hoofd zweven. Plof samen neer op een schommelstoel en geniet van een vers belegd broodje.

Vanaf station Steenwijk pak je bus 76 richting Marknesse. Stap uit bij bushalte Orchideeënhoeve. 

 • Openingstijden: dagelijks van 09.30 - 18.00 uur
 • Entree: volwassenen € 17,50 en kinderen van 3 t/m 12 jaar € 11
 • Bestel vooraf tickets online

Oosterringweg 34, Luttelgeest, orchideeenhoeve.nl

6. Magische momenten in de Vlindertempel bij WILDLANDS Emmen

In de vlindertuin van Jungola zweven honderden kleurrijke vlinders vrolijk om je heen. Van bloem naar bloem, op zoek naar nectar. Kijk ook eens in het water, tussen de bomen en op de takken. Er leven heel veel diersoorten harmonieus samen. Vogels, krokodillen, anolissen, noem het maar op. Hoe zou het zijn om hier te leven? Vergeet niet om de rest van het park te ontdekken. In WILDLANDS kom je langs allerlei landschappen met verschillende dieren. Van de droge savanne tot de ijskoude noordpool. Hier maak je een wereldreis in één dag. 

In 14 minuten loop je vanaf station Emmen naar WILDLANDS. 

 • Openingstijden: dagelijks van 10.00 - 17.00 uur. T/m 3 september 2023 van 10.00 - 18.00 uur 
 • Entree WILDLANDS: volwassenen € 26,50 en kinderen van 3 t/m 9 jaar € 23,50

Raadhuisplein 99, Emmen, wildlands.nl

7. Dierenpark en vlindertuin: Texel Zoo

Op het grootste waddeneiland van Nederland (Texel) vind je een klein, maar fijn dierenpark: Texel Zoo. Hier leven vlinders, vogels en zoogdieren in een groene oase. In dit park wordt de echte leefomgeving van de dieren  zoveel mogelijk nagebootst. De vlinders vliegen tussen de tropische planten. Sta even stil om een vlinder te spotten die zich voedt met nectar. Tijd voor pauze? Neem plaats in de koffiecorner voor een kopje koffie of thee met wat lekkers. Eigenaren Marielle en Martijn staan te poppelen om je te ontvangen. 

Vanaf station Den Helder trap je in 8 minuten met een OV-fiets naar de veerboot die je naar Texel brengt. Eenmaal op Texel aangekomen is het nog 45 minuten fietsen. De route zelf is een feestje: onderweg geniet je van de duinen en weidelandschappen. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m donderdag, zaterdag en zondag van 10.00 - 16.00 uur
 • Entree vlindertuin: volwassenen € 9,50 en kinderen van 4 t/m 11 jaar € 7 
 • Koop hier online een kaartje voor de veerboot. Een retourticket kost € 5 p.p. 
 • Let op: de vlinders zijn alleen van maart t/m september te bewonderen 

Schorrenweg 20, Oosterend - Texel, texelzoo.nl

8. Tropen ten top: de vlindertuin Tropical Zoo in Zeeland

Stap binnen in de wonderlijke wereld van Tropical Zoo Zeeland. Tijdens het vlinderseizoen — ongeveer van mei tot oktober — fladderen de mooiste vlinders rond. Ontmoet de Atlasvlinder. Met een spanwijdte van ruim 30 cm is dit de grootste nachtvlinder te wereld. En er zijn nog meer tropische diersoorten te spotten: van apen tot slangen en papegaaien. Na jouw spannende avonturen in deze vlindertuin in Zeeland ontspan je in het restaurant. Heb je zin in een tropische mango smoothie?

Vanaf station Goes neem je bus 595. Stap uit bij Langeweegje. Deze halte ligt op loopafstand van de vlindertuin in Zeeland. 

 • Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10.00 - 17.00 uur
 • Entree: volwassenen € 13,50 en kinderen van 3 t/m 12 jaar € 12,50 
 • Houd er rekening mee dat de vlindertuin van Tropical Zoo Zeeland niet het hele jaar door tropische vlinders heeft. Informeer van tevoren via info@tropicalzoo.nl

Langeweegje 10a, Kwadendamme, tropicalzoo.nl

Tekst: Maaike van Suijdam - Insiders
Beeld: Tropical Zoo, Vlinderparadijs Papiliorama - Jacco Potkamp, Ochideeën Hoeve, Vlinders aan de Vliet, WILDLANDS, Pexels

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Meer inspiratie voor jouw dagje uit

6x op safari in de natuur en de leukste dierentuinen

Ontdek natuur en bijzondere dieren tijdens deze kidsproof safari's.

Groepsticket Daluren

Voordelig reizen met de trein met een groep vanaf 2 personen. Dit ticket is geldig tijdens daluren.

vanaf 7,15 per persoon

In de NS-app of uitprinten

8x leukste (bloemen)pluktuinen

Zelf je bloemen of fruit plukken in de leukste pluktuinen.