Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS Publieksprijs 2023

De NS Publieksprijs 2023 vond plaats van woensdag 11 oktober t/m woensdag 8 november. Op 8 november werd de winnaar van de NS Publieksprijs 2023 bekendgemaakt op EenVandaag. 'De Camino' van Anya Niewierra werd daarmee Boek van het Jaar. Ben je benieuwd naar dit boek en de boeken van de andere genomineerden? Lees of beluister hieronder dan de eerste hoofdstukken!


Anya Niewierra wint NS Publieksprijs 2023

De Camino

Lotte woont al jaren gelukkig in Zuid-Limburg met haar man Emil, een voormalige vluchteling uit Bosnië. Maar dan pleegt Emil onverwacht zelfmoord tijdens het lopen van de Camino en blijft Lotte ontredderd achter. Lotte besluit exact dezelfde route te lopen, in de hoop erachter te komen wat hem tot deze beslissing dreef. Maar dan ontdekt ze dat Emil helemaal niet is wie hij altijd beweerde te zijn.

Anya Niewierra

Auteur Anya Niewierra werd voor het eerst voor de NS Publieksprijs genomineerd om er direct met de winst vandoor te gaan. De literaire thriller werd eerder al bekroond met de Hebban Thrillerprijs 2022 en staat sindsdien bijna onafgebroken in De Bestseller 60 van bestverkochte boeken in Nederland. Anya Niewierra’s reactie op haar overwinning: ‘Ik ben vereerd, ontroerd ook, maar bovenal ontzettend dankbaar. Elke prijs is bijzonder, maar het winnen van een publieksprijs is extra speciaal. Ik bof met mijn lezers, want dankzij hen is De Camino het succes geworden dat het nu is. En daar reken ik ook de boekverkopers onder! Zij waren het die het boek vanaf het begin omarmden en anderen wisten te enthousiasmeren. Zonder al mijn lezers was dit niet gelukt! Bedankt voor jullie stem, jullie enthousiaste reacties, en vooral voor het lezen!'

De andere genomineerden van 2023

Alter ego

Esther Verhoef

Lynn en sterrenkok Camiel vormen voor de buitenwereld een succesvol powerkoppel. Ondertussen onderhoudt Lynn een passievolle affaire met de jonge Laurens. Het huwelijk komt steeds verder onder druk te staan. En wanneer er onverklaarbare dingen gebeuren in en rond de villa van Camiel en Lynn, kan Lynn bij niemand terecht.

Het Koninklijk Huis

Herman Koch

Het Koninklijk Huis is de nieuwe roman van bestsellerauteur Herman Koch. Een satirische roman over een modern koningsdrama in tien bedrijven - prikkelend, geestig en soms ontluisterend.

Koraalrif

Suzanne Vermeer

Paula wordt door de weduwe van Jim om hulp gevraagd. Zeven jaar geleden werd Jim in verband gebracht met de verdachte dood van zijn assistent Lucy. Om Jims naam te zuiveren moet Paula met privédetective Stewart achter komen wat er met Lucy is gebeurd. Paula en Stewart worden met harde hand tegengewerkt en in Mexico komt een noodlottige confrontatie steeds dichterbij.

Wat stilte wil

Arthur Japin

Een ambitieuze en getalenteerde jonge vrouw uit Amsterdam probeert eind 19e eeuw carrière te maken als zangeres, maar dat is in die tijd voor een meisje uit haar milieu ondenkbaar. Desondanks durft Anna haar eigen weg te gaan en zet, als onafhankelijke vrouw, haar eerste eigen stappen in de muziek en de liefde.

Wij waren, ik ben

Israel van Dorsten

In Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold beschrijft Israel van Dorsten zijn leven. Zijn vaders geloof en overtuigingen waren zijn realiteit: naar school ging hij niet, hij bestond niet eens voor de buitenwereld, en had geen vrienden. Als Israel in 2019 de boerderij waar hij jarenlang vastzat verlaat, maakt hij zich definitief los uit de geloofswereld van zijn vader, die hem vijfentwintig jaar lang in zijn macht had.

Nominaties

De nominaties bestaan uit de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar (van 1 juli tot 1 juli). De titel moet voldoen aan de volgende criteria:

  • Oorspronkelijk geschreven in de Nederlandse taal.
  • Niet eerder genomineerd geweest voor de NS Publieksprijs.
  • Geschreven voor volwassenen.
  • Behorende tot het genre fictie dan wel verhalende non-fictie (instructieboeken/how-to-boeken en zelfhulpboeken zijn daarmee uitgesloten van deelname).
  • De titel moet verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de €3,75.

Over de NS Publieksprijs

De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Het winnende boek mag zich Boek van het Jaar noemen. De NS Publieksprijs is de afgelopen jaren uitgegroeid tot de grootste publieksprijs voor boeken in Nederland.

Lekker lezen doe je in de trein

Treinreizen is de perfecte gelegenheid om te genieten van een goed boek. Reizen met de trein biedt een moment van ontspanning, een moment voor jezelf. Tijd om te verdwijnen in een goed boek bijvoorbeeld. Want in de trein kun je je reistijd invullen zoals jij wilt.