Naar content

Hoofdnavigatie

Hoe kan een ruimte jouw wachten verzachten?

Van vrijdag 4 tot en met zondag 6 oktober 2019 was het pop-up laboratorium weer volop in gebruik op Utrecht Centraal. Studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzochten hoe een ruimte jouw wachten kan verzachten. Anders gezegd: hoe ziet de ideale wachtruimte op een station eruit?


De ideale wachtruimte

Waar moet de ideale wachtruimte volgens jou aan voldoen? Is dat met veel planten? Of juist niet. Misschien helpt muziek, kleur of warm licht? In deze derde editie van het StationsLab kwam het allemaal aan bod. Het werd onderzocht vanuit wetenschappelijk oogpunt. Maar ook vanuit het hart: wat zegt je gevoel.  Dit alles gebeurde onder de bezielende leiding van neurowetenschapper en psychobioloog Tonny Mulder. 

In het pop-up lab werden verschillende experimenten gedaan. Dit jaar kon je ook meedoen met een online experiment. Een leuk testje om erachter te komen wat voor een elementen jouw wachten kunnen verzachten op het station. De test staat nog steeds live, dus je kunt nog meedoen!

Bekijk hier de NS Stationslab promo video

De resultaten

De resultaten van alle experimenten worden door ProRail en NS gebruikt bij het ontwikkelen van nieuwe wachtruimten of voor het aanpassen van bestaande wachtruimten op het station. De input van reizigers is hierbij zeer waardevol.  

Het StationsLab was een samenwerking tussen NS, ProRail, de UvA en het Weekend van de Wetenschap.