Naar content

Hoofdnavigatie

Hoe weet je brein waar je moet zijn?

Van 4 tot en met 7 oktober 2018 vond op station Utrecht Centraal een editie van het StationsLab plaats. Dit keer deden studenten vanuit hun pop-up laboratorium onderzoek naar het vinden van de weg op het station en de rol die het brein daarbij speelt. Bezoekers en reizigers waren welkom een kijkje te nemen bij het onderzoeksteam. En werden vooral uitgenodigd om mee te doen aan een van de experimenten in de stationshal en de fietsenstalling Stationsplein.


NS Stationslab

De tweede editie van het StationsLab stond in het teken van ‘het vinden van je weg’ met als overkoepelende onderzoeksvraag ‘hoe weet je brein waar je moet zijn’. Een team studenten van de Universiteit van Amsterdam onderzocht onder leiding van neurowetenschapper en psychobioloog Tonny Mulder het denkproces en gedrag dat mensen vertonen om de weg te vinden in nieuwe, bekende en veranderde omgevingen. Voor sommige reizigers blijkt navigeren op Utrecht Centraal namelijk niet zo eenvoudig. En dat geldt zeker voor de nieuwe fietsenstalling Stationsplein met z’n verschillende niveaus, in- en uitgangen. En de uitdaging wordt daar alleen maar groter gezien de groei van deze stalling naar de grootste fietsenstalling van de wereld.

Lab tussen de reizigers

NS en ProRail hebben voor de verbouwing van Utrecht Centraal natuurlijk veel onderzoek gedaan. Er zijn talloze modellen gemaakt en testen uitgevoerd om reizigers zo snel en intuïtief mogelijk hun weg te laten vinden op het station en in de fietsenstalling. Voor veel reizigers gaat dat vaak heel goed. Toch zijn er ook reizigers die hun weg moeilijker vinden. Omdat zij nog nooit op station Utrecht zijn geweest of omdat veranderingen in de treinenloop ervoor zorgen dat reizigers hun weg even kwijt zijn. De onderzoekers van het StationsLab legden in verschillende experimenten met behulp van eyetracking en GPS-trackers vast hoe nieuwe en geroutineerde reizigers zich in de praktijk op Utrecht Centraal oriënteren. Ze keken wat er in hun brein gebeurt, hoe omgevingsfactoren een rol kunnen spelen in het vinden van de juiste en kortste weg en in hoeverre stress hun navigatiekeuzes beïnvloedt. Daarmee kunnen ProRail en NS de navigatie op station Utrecht en de fietsenstalling Stationsplein optimaliseren.

Navigatie-experts aan tafel

Navigatie en het vinden van je weg gaat onder andere over de manier waarop mensen met informatie omgaan. Het informatieaanbod op stations wordt steeds complexer, wat het herkennen ervan lastig maakt. Bovendien zijn reizigers zijn vaak te ontspannen of juist te gestrest om de geboden informatie goed te kunnen verwerken. In het StationsLab gingen navigatie-experts met elkaar in gesprek om te verkennen hoe reizigers op Utrecht Centraal beter op weg geholpen kunnen worden. Want goede navigatie en oriëntatie mogelijkheden maakt reizen met het OV makkelijker en aantrekkelijker. En dat sluit weer naadloos aan bij wat NS & ProRail willen voor hun klanten: een comfortabele, laagdrempelige en efficiënte reis van deur tot deur, dus ook op het station.

De resultaten

Het StationsLab is een samenwerking tussen NS, ProRail, de UvA en het Weekend van de Wetenschap en was  van 4 tot en met 7 oktober te vinden op Utrecht Centraal. Benieuwd naar de resultaten van het StationsLab: kijk het filmpje.

NS Stationslab