Hoofdnavigatie

Naar content

NS StationsLab

Woensdag 4 oktober opende het allereerste NS StationsLab haar deuren op station Amsterdam Centraal. In een pop-up laboratorium onderzochten studenten Psychobiologie en Geneeskunde 5 dagen lang de wachtbeleving van treinreizigers, en manieren om het wachten te verzachten.


Wetenschap van het wachten

Natuurlijk weet NS al heel veel over wachtbeleving. Al veel onderzoek is gedaan naar de invloed van muziek, kleur en hectiek op de beleving van mensen. De meeste onderzoeken zijn alleen uitgevoerd in een laboratoriumomgeving. Met het NS StationsLab komt het lab naar de reiziger toe. Terwijl reizigers op de trein wachten, wordt hun beleving in de natuurlijke omgeving van het station gemeten. Met het StationsLab wil NS haar kennis over wachten delen en vergroten.

Meten is weten

Een team studenten van de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit deed op het station onder leiding van psychobioloog dr. Tonny Mulder onderzoek naar psychologische en fysiologische processen bij reizigers. Met experimenten maten  de studenten wat er gebeurt in je brein en hart als je aan het wachten bent. Ze keken bijvoorbeeld of je ’s ochtends anders reageert op de omgeving dan ’s middags.

Partner Weekend van de Wetenschap

Op woensdag 4 oktober werd het NS StationsLab geopend door professor Erik Scherder. Hij is 1 van de ambassadeurs van projectpartner Weekend van de Wetenschap. Tijdens het 1e weekend van oktober bracht het Weekend van de Wetenschap bezoekers backstage bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea. Op meer dan 250 locaties in Nederland opende organisaties hun deuren voor het publiek. Het Centraal Station was met het NS StationsLab 1 van deze locaties.