Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

NS Publieksprijs 2020

De genomineerden voor de NS Publieksprijs 2020 zijn bekend. Stem op jouw favoriete Boek van het Jaar en maak kans op een jaar lang gratis boeken en een jaar lang gratis reizen met de trein. De NS Publieksprijs is de prijs voor het beste boek, gekozen door het publiek. Je kunt stemmen tot en met woensdagavond 18 november 2020 (19.30 uur).


De zes genomineerde boeken

Hieronder vind je de zes genomineerden voor de NS Publieksprijs 2020. Ben je benieuwd naar het eerste hoofdstuk van elk van deze boeken? Lees dan de #instaboekjes op ons Instagramaccount, of bekijk de instructie.

BASTA

Marco van Basten

BASTA is de rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie van Marco van Basten. Het complete verhaal over zijn jeugd, de ingewikkelde relatie met zijn ouders, zijn carrière, zijn relatie met Johan Cruijff, het pijnlijke verhaal van de enkel, financiële tegenslagen, talloze successen en evenzovele dieptepunten.

De cursus 'Omgaan met teleurstellingen' gaat wederom niet door

Herman Finkers

‘Ik word wakker, doe een plas, sta op en denk: Verrek, het moest andersom.’ Of, zoals Finkers ooit al zei: ‘De leukste grappen zijn de grappen die niet zijn bedacht, maar ja, bedenk die maar eens.’ In oneliners als deze wordt bij Finkers het ongerijmde geloofwaardiger dan het gezond verstand.

De meeste mensen deugen

Rutger Bregman

De mens is een beest, zeiden de koningen. Een zondaar, zeiden de priesters. Een egoïst, zeiden de boekhouders. Al eeuwen is de westerse cultuur doordrongen van het geloof in de verdorvenheid van de mens. Maar wat als we het al die tijd mis hadden?

Familie geheimen 

Astrid Holleeder

In Familiegeheimen vertelt Astrid Holleeder openhartig en meeslepend over het leven dat zij en de andere leden van de familie - moeder Stien, dochter Miljuschka, zus Sonja en haar kinderen Richie en Francis - leiden, voor en tijdens het proces tegen Willem Holleeder. 

Grote verwachtingen

Geert Mak

In deze geactualiseerde editie van Grote verwachtingen, schetst Mak de sfeer en stemming tijdens de eeuwwisseling, het optimisme dat toen hoogtij vierde maar dat gaandeweg verdween, de gevoelens rond de invoering van de euro, de gevolgen van de aanslag op de Twin Towers en nog veel meer. 

't Hooge Nest

Roxane van Iperen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bestieren twee joodse zussen - Janny en Lien Brilleslijper - een van de grootste onderduikadressen in Nederland: 't Hooge Nest, een villa in 't Gooi. Terwijl de laatste joden in Nederland worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het ging door, pal onder de neus van NSB-buren en nazikopstukken. 

Nominaties

Dit zijn de zes bestverkochte boeken van het afgelopen jaar (van 1 juli 2019 tot 1 juli 2020). De titel moet aan een aantal criteria voldoen, zoals oorspronkelijk geschreven in de Nederlandse taal voor volwassenen en behorende tot het genre fictie/factie. Alle criteria kun je vinden op de website van de NS Publieksprijs. De NS Publieksprijs voor het Nederlandse Boek wordt toegekend aan de titel die van het publiek de meeste stemmen krijgt.

Stem en win

Stemmen kan tot en met woensdag 18 november 19.30 uur via de website van de NS Publieksprijs. Als je stemt maak je kans op:

 • De hoofdprijs: een jaar lang gratis reizen met de trein met een 1e klas NS Flex Dal Vrij abonnement (t.w.v  € 1.596,-) én 52 weken lang, elke week een boek ter waarde van €20 uitkiezen in een Nederlandse boekwinkel (t.w.v. €1.040) 
 • De tweede prijs: 10 maal twee 1e klas NS-Dag-Dalkaarten en een Boekenbon van € 20
 • De derde prijs: 50 maal een 1e klas NS-Dag-Dalkaart en Boekenbon van € 10,-

Prijswinnaars ontvangen medio december 2020 persoonlijk bericht. 

De winnaar

Het winnende boek, het Boek van het Jaar, wordt op woensdag 18 november bekendgemaakt in M op NPO1. De auteur van het winnende boek ontvangt een jaar lang gratis 1ste klas reizen met de NS-Business Card, een geldprijs van € 7.500,- en een sculptuur van Jeroen Henneman.

Winnaars van de voorgaande jaren

Bekijk ook

 • Ken jij de NS Leesclub al?

  Speciaal voor treinlezers hebben we de NS Leesclub op Facebook opgericht. Meld je aan, ontdek nieuwe schrijvers, check de boekentips van mede-treinlezers en profiteer van voordelen en leuke winacties. 

  Lees meer.

 • Blijf op de hoogte van leestips

  Speciaal voor treinlezers hebben we een nieuwsbrief die helemaal draait om lezen in de trein. Met voordeel, aanbiedingen, events en treinleestips. Deze nieuwsbrief kun je als treinlezer niet missen! Meld je aan en blijf op de hoogte!