Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x beste bakkersadressen voor oliebollen vlakbij stations

De oliebollentijd is weer aangebroken. Maar waar in Nederland eet je de allerbeste? Van bakkers tot vrijstaande kramen: onze favoriete adressen vallen zeker in de smaak. En vanaf onze NS-stations loop of fiets je er zo heen!


1. Hartog’s Volkoren, Amsterdam

In december staan Amsterdammers steevast bij Hartog in de rij, de bakkerij die ook geroemd wordt vanwege haar volkorenbrood. In 1996 begon Fred Tiggelman met het bakken van een speciale soort oliebollen, namelijk volkoren. Zijn recept bestaat uit soezenbeslag en brooddeeg waaraan dertien ingrediënten worden toegevoegd. Het geheel wordt gefrituurd in pindaolie. Het ‘gefrituurde gebakje’ is verrassend en niet te vet. Zodra je er één proeft, wil je er meer… 

Vanaf station Amsterdam Amstel 17 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Oliebollen zijn verkrijgbaar t/m 31 december, Wibautstraat 77, Amsterdam, volkorenbrood.nl

2. Oliebollenkraam Nico Sterrenberg, Schiedam

Bijzonder aan deze Schiedamse oliebollenkraam is dat hij al bestaat sinds 1960 en drie generaties lang in handen is van de familie Sterrenberg. De specialiteit van het huis zijn de krentenbollen (de oudejaarsvariant), die meerdere malen in de prijzen vielen. Liever iets anders? Het aanbod bestaat uit een mix van traditionele en moderne smaken, van appelflappen naar het recept van Nico’s schoonmoeder tot bollen met karamel, kwark of framboos. Elke zaterdag hebben ze ook glutenvrije olie- en krentenbollen.

Vanaf station Schiedam Centrum 16 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Open in ieder geval t/m 1 januari 2023, Koemarkt, Schiedam, facebook.com/Oliebollenkraamnieuwehaven

3. Oliebollenkraam, Rotterdam Centraal

Op het Proveniersplein, direct achter Rotterdam Centraal, komen de locals al sinds 1969 samen om de oliebollen van de familie Leijdekkers te proeven. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer: de gepassioneerde Daisy en haar man Mohamed Kesrioui, die beiden een bakkersachtergrond hebben. Je kunt er olie- en krentenbollen en luxe bollen kopen. Populair onder klanten zijn de speciale ‘wolkenbollen’: gefrituurde cakejes die heerlijk luchtig zijn. Wekelijks worden de overgebleven oliebollen gedoneerd aan de voedselbank.

Vanaf station Rotterdam Centraal 7 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.

Open t/m 15 januari 2023, Proveniersplein 16, Rotterdam, facebook.com/oliebollenkraamrotterdamcentraal

4. De Stadsbakker, Zwolle

Een van de beste verborgen adresjes van Zwolle is De Stadsbakker. Hier beginnen ze elk jaar ruim van tevoren met bakken om te streven naar de beste oliebollen, en dat proef je erin terug. Niet voor niets werden ze uitgeroepen tot de winnaar van de AD-test 2016. Volgens de eigenaar is de kwaliteit op 31 december het allerbeste. De oliebollen zijn luchtig en niet vet, en gevuld met rozijnen, krenten en appel. Ook de appelbeignets gevuld met kaneel en suiker zijn hemels.

Vanaf station Zwolle 9 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Oliebollen zijn verkrijgbaar van 20 t/m 31 december, Blijmarkt 4, Zwolle, destadsbakker.nl

5. In Den Oliebol, Middelburg

Bollen met kersen, appel, bananen, krenten, Oreo en Kinder Bueno, chocoladewafels, maar ook churros, berlinerbollen en appelbeignets: bij In Den Oliebol heb je een ruime keus aan zoetigheid. Sommige lekkernijen zijn ware creaties die er indrukwekkend uitzien. Ook de oliebollen zijn geliefd, die worden gebakken naar een oud familierecept en zijn deels aangepast aan de wensen van klanten. Nog een pluspunt: je kunt er ook een gluten- en lactosevrije variant krijgen.

Vanaf station Middelburg 11 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Oliebollen zijn nu verkrijgbaar t/m 14 januari 2023, Plein 1940, Middelburg, facebook.com/InDenOliebol

6. De Haagsche Oliebollenbakkerij, Den Haag

Alleen al de grote kleurrijke kraam van de Haagse Jan Vermolen, die van boven tot onder verrijkt wordt met lichtjes en schilderingen, is een beleving om te zien. Jan nam de zaak in 1963 over van zijn ouders en staat sindsdien jaarlijks met zijn kraam op kermissen en in de binnenstad van Den Haag. Naast de overheerlijke olie- en krentenbollen zijn ook andere lekkernijen geliefd voor de feestdagen. Jan: “De Nutella-bol is de laatste jaren een favoriet.” Of ga je voor een appelbeignet of berlinerbol?

Vanaf station Den Haag 15 minuten lopen of 9 minuten met de OV-fiets.

Oliebollen zijn nu verkrijgbaar t/m 15 januari 2023, Grote Marktstraat (hoek bij het Spui), Den Haag, dehaagscheoliebollenbakkerij.nl

7. Patisserie Teurlings, Breda

Voor liefhebbers van taart, gebak en chocolade is de Bredase Patisserie Teurlings een aanrader. Leuk: rondom feestdagen wordt er extra uitgepakt. Met valentijn zijn er hartvormige taartjes, met Pasen vind je er hazen van chocolade, met sinterklaas haal je er boterletters én met oudjaar staat er een rij voor de goudbruine oliebollen met krenten, naar een familierecept uit 1961. Vergeet niet om een Brabants worstenbroodje mee te nemen. Dat wordt genieten!

Vanaf station Breda 22 minuten lopen of 7 minuten met de OV-fiets.

Oliebollen zijn verkrijgbaar van 29 t/m 31 december, met carnaval en de Bredase kermis, Brabantplein 10, Breda, patisserieteurlings.nl

8. Hendriks Hollandse Gebakkraam, Arnhem

Al zevenentwintig jaar staat Hendrik met zijn gebakkraam op het Velperplein, in hartje Arnhem. Zijn vrouw Jessica en hun zonen helpen ook mee én het familiegevoel dat zij overbrengen zorgt voor een warm welkom. Voor iedere smaak is er wat wils! Verwacht naast klassiekers als olie- en krentenbollen, appelflappen en appelbeignets, ook bollen met pistache, KitKat of banaan. Of wat dacht je van de red velvet variant? Sinds vorig jaar is de bijzondere champagnebol populair onder vaste klanten.

Vanaf station Arnhem 11 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Oliebollen zijn nu verkrijgbaar t/m 6 januari 2023, Velperplein, Arnhem, hendrikshollandsegebakkraam.nl

9. Stadsbakkerij de Diamanten Ring, Delft

In dit monumentale pand uit de zestiende eeuw – dat voorheen een herberg was – huist al 225 jaar een bakkerij. De historie zie je terug aan de bewonderenswaardige muurschilderingen en het glas in lood. De vriendelijke verkopers maken het een plezier om hier je (rogge)brood, worstenbroodjes of olie-, krenten- of kwarkbollen te kopen. De ambachtelijke oliebollen zijn verrijkt met stukjes appel. De appelbeignets, gevuld met rozijnen, rum en kaneel, zijn ook de moeite waard. Leuke souvenirs zijn ‘de Scheve Jantjes’, Delftse roomboterkoekjes met de kerk de Oude Jan erop, of de Delfts blauwe slagroomtaart.

Vanaf station Delft 10 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Oliebollen zijn elke dag verkrijgbaar vanaf 6 t/m 31 december 2022, en nu en van 1 t/m 31 januari 2023 op zaterdag, Choorstraat 9, Delft, stadsbakkerijdediamantenring.nl

10. Bon Appetit, Elst

Bij Bon Appetit proef je prijswinnende krentenbollen. De afgelopen acht jaar kreeg Bianca goud van het Nederlands Bakkerij Centrum voor deze specialiteit, die al vier generaties nog steeds wordt gebakken naar een familierecept. Maar je ontdekt in de vitrines van haar kraam meer lekkernijen …: stoofperenbollen, rum-rozijnenbollen, appelbollen, slagroomsoezen, wafels en ouderwets lekkere appelflappen. Bon appétit!

Vanaf station Elst 13 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Oliebollen zijn verkrijgbaar van 7 december t/m 31 december, Europaplein 25, Elst, facebook.com

Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG.

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

10x gezellige familierestaurants voor kerst

Van een diner in een voormalig koetshuis tot gourmetten op 42 meter hoogte.

7x plekken in Nederland waar sprookjes tot leven komen

Van schitterende lichtfestivals tot winterse evenementen vol magie.

10x uniek uit eten

De lekkerste restaurants op bijzondere locaties in Nederland.

5x de lekkerste takeaway bij stations

Dit zijn de fijnste hotspots voor de lekkerste takeaway bij NS-stations.

Restaurants

Ontdek de beste foodhotspots, van ontbijt tot borrel.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail