Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Probleemloos reizen met een functiebeperking

Nieuws

Nieuwe stations die rolstoeltoegankelijk zijn, nieuws over NS Reisassistentie of handige nieuwe functies in de NS-app: soms hebben we nieuws dat we graag willen delen. Op deze pagina vind je alle belangrijke nieuwtjes voor reizigers met een beperking op een rij.


Vervanging liften stations Amsterdam RAI en Heemstede-Aerdenhout

15 februari 2023

Stations moeten goed bereikbaar zijn voor iedereen. Om dat zo te houden vervangt ProRail de liften die aan het einde van hun levensduur zijn. 

Binnenkort worden op de onderstaande stations de liften vervangen:
Amsterdam RAI: vanaf 27 februari tot eind mei 2023
Heemstede-Aerdenhout: vanaf 27 maart tot medio juni 2023

Alle informatie over de vervanging vind je hier.


Vervangend vervoer voor reizigers

Heb jij als reiziger een lift nodig voor het maken van jouw reis? Dan kun je in overleg met NS Reisassistentie bespreken hoe je jouw reis alsnog kunt maken. NS Reisassistentie is bereikbaar via telefoonnummer 030 235 7822. Plan je reis via de NS Reisplanner.

Eenvoudige uitleg over het reizen met de trein beschikbaar

31 januari 2023

NS heeft samen met Steffie van steffie.nl een uitleg- en oefenmodule ontwikkeld over het reizen met de trein. 
Misschien heb je al eens met de trein gereisd, maar is dit lang geleden. Of misschien vind je het moeilijk om alles te onthouden. Daarom helpen wij je graag met deze uitleg. 

NS overhandigt TreinTrainPakket

31 januari 2023

Mensen met een licht verstandelijke beperking vinden het soms spannend om met de trein te reizen en hebben vragen als: waar koop ik een kaartje, van welk perron vertrekt mijn trein en waar kan ik terecht als ik hulp nodig heb? NS vindt het belangrijk dat iedereen zich welkom voelt in de trein en start daarom met het ‘TreinTrainPakket’. Het TreinTrainPakket is speciaal ontwikkeld met én voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Zij kunnen soms wat extra hulpmiddelen en training gebruiken om nagenoeg zelfstandig met de trein te reizen. De eerste 5 instellingen en scholen voor Voortgezet Speciaal Onderwijs gaan vanaf 31 januari 2023 met het pakket aan de slag. 

 • NS heeft samen met Steffie een online uitleg- en oefenmodule ontwikkeld over de meest relevante onderdelen van de treinreis. Ook heeft Steffie een speciale folder gemaakt voor NS met veel beeld en weinig tekst. 
 • Vitasys heeft een Virtual Reality game ontwikkeld om te oefenen met reizen met het openbaar vervoer. De game wordt steeds uitdagender, door bijvoorbeeld om te gaan met een vertraging of het missen van een trein. 
 • Optioneel kan nog een hulpkaart worden ingevuld. Stichting MEE ontwikkelt een hulpkaart speciaal kwetsbare reizigers, die niet altijd goed uit hun woorden kunnen komen. Op de kaart kan de reiziger aangeven hoe een NS-medewerker of medereiziger het beste kan helpen op het moment dat de reiziger er zelf niet uitkomt of niet goed kan vertellen.
 • Als laatste neemt een collega van NS de deelnemers mee op een ervaringsreis. Op een station in de buurt wordt een rondleiding gegeven, er wordt gezamenlijk een stukje gereisd en hebben de deelnemers de mogelijkheid om vragen te stellen. Mensen met een licht verstandelijke beperking hebben feedback gegeven op de diverse onderdelen van het pakket zodat het goed passend is.

Werk je bij een instelling voor mensen met een licht verstandelijke beperking of op het Voortgezet Speciaal Onderwijs en heb je interesse in het pakket, dan kun je contact opnemen via: programma.toegankelijkheid@ns.nl  
 

Resultaten klantonderzoek toegankelijkheid NS

16 januari 2023

Afgelopen zomer is door NS een klantonderzoek gehouden onder klanten met een motorische, visuele en auditieve beperking. NS wilde van haar klanten weten hoe zij de toegankelijkheid bij NS ervaren, hoe zij de huidige voorzieningen waarderen en welke drempels ze nog ervaren. In totaal hebben 1395 klanten de vragenlijst ingevuld. Belangrijkste conclusie: er is al veel gerealiseerd, maar er is ook nog verbetering mogelijk. Bij alle klantgroepen werd geconstateerd dat lang niet alle mogelijkheden bekend zijn bij klanten: goede communicatie over alle toegankelijkheidsvoorzieningen vraagt dus aandacht van iedereen en van NS in het bijzonder. 

Daarnaast zijn er per doelgroep specifieke wensen en aandachtspunten: 

 • Klanten met een motorische beperking zijn tevreden over de vriendelijkheid van medewerkers, en blij met de sprintertreinen die nu allemaal voorzien zijn van een schuiftrede. Zij geven aan vooral zorgen te hebben over de beschikbaarheid van de liften van ProRail, en de betrouwbaarheid van NS Reisassistentie. Een deel van deze klantgroep is niet bekend met de mogelijkheid om te plannen op toegankelijke reizen. Ook kent een deel de NS Service & Alarmzuil niet. 
 • Klanten met een visuele beperking voelen zich in algemene zin geholpen en gehoord door NS, maar geven aan dat reisinformatie niet altijd passend aangeboden wordt, vooral in verstoorde situaties. Ook de kaartautomaat vraagt nog aanpassingen voor deze groep klanten. Heel tevreden zijn klanten over de NS perronwijzer-app.
 • Klanten met een auditieve beperking geven aan meestal goed te kunnen reizen met NS, maar hebben behoefte aan visuele weergave van reisinformatie en omroepberichten. In veruit de meeste gevallen is reisinformatie al via meerdere kanalen beschikbaar, de komende jaren wordt eraan gewerkt om ook voor de laatste situaties een visuele oplossing te bieden. Klanten met een auditieve beperking zijn heel tevreden over de aanwezigheid van ringleidingen, en de mogelijkheid om NS Klantenservice te benaderen via Teletolk.

Voor NS zijn de uitkomsten van de klantonderzoeken de basis voor verdere verbeteringen de komende jaren. Samen met IenW en de belangenorganisaties werken we aan het verder verbeteren van toegankelijkheid in afwijkende situaties, het toegankelijk maken van de service-alarmzuilen voor klanten met een auditieve beperking, het uitbreiden van de één-stap-verder-service met circa vijf stations en het meer bekendheid creëren bij mensen met een beperking over reizen met de trein.
 

Station Schiphol Airport: vervanging liften vanaf 8 januari 2023

28 december 2022

Op Station Schiphol Airport worden vanaf 8 januari 2023 de liften vernieuwd door ProRail. Zo blijven ze in de toekomst betrouwbaar.

Begin april 2023 worden de vernieuwde liften weer in gebruik genomen. Meer informatie over de vervanging lees je hier Liften en trappen Station Schiphol Airport worden vernieuwd | ProRail

Reis je in deze periode van of naar station Schiphol Airport en ben je afhankelijk van de lift? Neem dan contact op met NS Klantenservice. Zij zoeken dan, samen met jou, naar een passende oplossing.

 

Vanaf 11 december meer stations met NS Reisassistentie

9 december 2022

Vanaf 11 december breiden we het aantal stations met NS Reisassistentie uit.

Dit zijn de 27 nieuwe stations: Abcoude, Almelo de Riet, Almere Poort, Apeldoorn Osseveld, Arnhem Velperpoort, Borne, Bovenkarspel Grootebroek*, Den Haag Moerwijk, Elst, Haren, Heemskerk, Hollandse Rading, Hoogkarspel*, Den Haag Mariahoeve, Leiden De Vink, Maarn, Maarssen, Nijmegen Goffert, Oisterwijk, Oosterbeek, Rotterdam Zuid, Santpoort Noord, Soest, Utrecht Leidsche Rijn, Utrecht Lunetten, Wierden, Zaltbommel.

*door de beperkte ruimte op het perron kunnen we op deze stations alleen assistentie bieden waarbij er géén brug nodig is. Op deze stations kun je dus helaas niet ‘in-/uit stappen’ wanneer je gebruik maakt van een rolstoel of scootmobiel.

Als je wilt weten hoe je je voor kunt bereiden om zelfstandig en/óf met NS Reisassistentie te reizen kijk dan op onze pagina over je thuis voorbereiden.

Doet de lift op mijn station het?

25 juli 2022

Voor reizigers die afhankelijk zijn van de lift, is het belangrijk om te weten of de lift het doet.
Voor liften die langer dan 1 week niet beschikbaar zijn, is deze informatie nu te vinden in de reisplanner op ns.nl of in de NS app. Op dit moment wordt deze informatie wekelijks aangepast. Het kan dus voorkomen dat het overzicht niet 100% volledig is.

Je kunt de informatie op de volgende manier vinden:

 • Plan je reis in de Reisplanner
 • Klik op de stationsnaam
 • Klik op voorzieningen/stationsinformatie
 • Wanneer de lift niet beschikbaar is, zie je 'Lift tijdelijk buiten dienst' staan (zie ook op de afbeelding hiernaast). 

Wat kun je doen als de lift niet beschikbaar is?

Neem dan telefonisch contact op met NS Klantenservice. NS Klantenservice zoekt dan, samen met jou, naar de beste oplossing. Wanneer NS Klantenservice besluit een taxi in te zetten, is deze voor jou gratis. 

NS klantenservice beter bereikbaar voor doven en slechthorenden

22 december 2021

Een toegankelijke treinreis voor iedereen, daar werkt NS hard aan. Ook voor mensen met een auditieve beperking wil NS de service en informatievoorziening steeds verder verbeteren. Aan het eind van 2020 heeft MarketRespons, in opdracht van NS, een onderzoek uitgevoerd onder mensen met een auditieve beperking. NS wilde weten hoe zij het contact met NS Klantenservice* ervaren. Natuurlijk wilde NS óók weten hoe zij dit contact nog beter aan kunnen laten sluiten bij mensen met een auditieve beperking. NS is blij dat meer dan 250 mensen deel hebben genomen aan het onderzoek.

*NS verstaat onder NS Klantenservice de afdeling die, via X (voorheen Twitter), Chat, Facebook of telefonisch vragen, suggesties en klachten afhandelt.

Uit het onderzoek bleek dat een groot deel van deelnemers tevreden is over de mogelijkheden die er nu al zijn om in contact te komen met NS Klantenservice. Het onderzoek laat ook een aantal gewenste verbeteringen zien. Deelnemers geven aan dat er niet altijd genoeg rekening wordt gehouden met de beperking en klantadviseurs dan te snel of niet duidelijk genoeg spreken. Daarnaast zien we dat voor veel deelnemers contact via X (voorheen Twitter) of Chat goed werkt, maar dat dit voor ouderen niet altijd het geval is. Dove respondenten geven aan dat de mogelijkheid van een (tele) tolk in sommige gevallen gemist wordt. In het algemeen geldt: hoe ingewikkelder de vraag of het probleem, hoe belangrijker het is dat de vorm van contact goed aansluit bij de wensen van een klant met een auditieve beperking.

Wat heeft NS gedaan met de uitkomsten?

Samen met een werkgroep waar ook de verschillende belangenorganisaties voor mensen met een auditieve beperking bij aangesloten waren, hebben we de volgende verbeteringen uitgewerkt.

 1. NS heeft aan alle medewerkers van NS klantenservice een korte duidelijke instructie beschikbaar gesteld met de belangrijkste tips voor een goed contact met klanten met een auditieve beperking.
 2. NS klantenservice is vanaf nu ook makkelijk bereikbaar door middel van Klik voor Teletolk. Hoe dat gaat, lees je hier.
 3. Wanneer het contact, met de beschikbare contactmogelijkheden, toch niet goed lukt, kun je NS klantenservice vanaf nu ook een contactformulier sturen. Hoe dit werkt, lees je hier.

NS hoopt dat door deze aanpassingen hun klantenservice weer net iets beter toegankelijk is voor mensen die doof of slechthorend zijn.