Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Trein interieurvisie

Bij NS hebben we een duidelijke opdracht, reizigers van het ene station naar het andere station brengen. Naast dat we de reiziger op tijd en veilig naar de juiste bestemming willen brengen, willen we de reiziger ook iets meer bieden. Maar waar de ene reiziger behoefte aan heeft, daar zit een andere reiziger misschien niet op te wachten. Daarom willen we dat u uw reis met de trein kunt indelen zoals u zelf wilt. Uw reistijd moet weer eigen tijd worden.


De treinreiziger staat centraal in de interieurvisie van NS. Mecanoo en Gispen ontwierpen op basis van een uitgebreide analyse van de verschillende gebruikersbehoeften, een vernieuwend en duurzaam treinconcept dat aansluit bij de beleving van de treinreizigers. 

Projectarchitect Arne Lijbers: “Onze ervaring met het ontwerpen van vernieuwende werk- en leerconcepten en het denken vanuit de ruimtelijke beleving hebben we ingezet voor een geheel nieuwe benadering van het treinreizen. De trein wordt een publieke plek waar je graag wilt zijn, waar je je thuis voelt en die je je eigen kunt maken. Geen huls met stoelen maar een volledig samenhangend ontwerp.” 

Voor de een is het een kantoor, voor de ander een lounge, een studeerplek of een ontmoetingsplek. Op basis van analyse van activiteiten en profielen van treinreizigers is er een pallet aan interieurelementen ontwikkeld die de verschillende activiteiten optimaal ondersteunt. De trein is een met aandacht vormgegeven publieke ruimte waar u alles kunt doen wat u wilt tijdens uw reis. Dankzij een slimme zonering is dit mogelijk zonder de andere reizigers te storen. Daarmee wordt de nieuwe trein meer dan een plek om van A naar B te komen. Het wordt een fijne plek met ruimte voor uw eigen activiteiten en vrije invulling.

Modulair en circulair 

Het ontwerp van de inrichtingselementen is gebaseerd op een modulair systeem, wat aanpasbaarheid en variatie per treinstel mogelijk maakt. Met de kennis van circulaire meubelproductie bij Gispen werden de ontwerpideeën werkelijkheid en staan we aan het begin van een nieuwe vorm van treinreizen, in de trein van de toekomst.

Om een idee te krijgen van het nieuwe treinreizen hebben we een 3D model gebouwd waar u met een VR-bril doorheen kunt bewegen. Het is een unieke ervaring om virtueel door een treinstel te lopen en te ervaren hoe het interieurontwerp een nieuw licht werpt op de trein zoals we hem nu kennen. Tijdens de Dutch Design Week 2018 en de Innovation Expo konden duizenden mensen dit live meemaken en testen. Dit was de eerste kennismaking van het Nederlandse publiek met de interieurvisie. Naast dat het een kennismaking was, hebben we ook de eerste indrukken opgehaald door middel van surveys en korte vragenlijsten.

De eerste indrukken en resultaten van de surveys waren zeer positief, maar geven ook input voor verder onderzoek. Welke onderdelen zijn duidelijk, welke elementen roepen veel vragen op of wat vindt men op het eerste blik niet heel praktisch voor in de trein? Deze inzichten hebben ons weer informatie gegeven om een verder testplan uit te werken.

Reizigers uit het NS-panel testen met ons mee en denken ook mee over de uitwerking van details. Dat doen we niet alleen met reizigers, maar ook met collega treinbouwers en onze eigen NS collega’s. Zo kunnen we zien of we op de juiste weg zijn om aan de behoeftes van de reiziger te voldoen. Maar daarnaast kijken we ook naar de veiligheid en wetgeving. Hoe zit het met het schoonmaken? Is dit goed te onderhouden? Is dit wel comfortabel? Snapt de reiziger waar deze ruimte voor is? Door meerdere testen uit te voeren willen we daar achter komen.