Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

6x Mindfulness wandelingen

De balans vinden tussen werk, gezin, sporten, leuke dingen doen en ons sociale leven blijft een uitdaging. Mindfulness is een stroming uit de psychotherapie die steeds vaker opduikt om ons daarbij te helpen. Opmerkzaamheid, met aandacht leven en even tijd voor jezelf, daar gaat het bij mindfulness om. Tijdens een wandeling in de natuur gaat dit een stuk makkelijker. Dit zijn onze 6 favoriete mindfulness wandelingen in eigen land.


1. NS-wandeling Hart van Het Groene Woud

Van station Boxtel tot station Best

Lengte: 14.5 kilometer

Laat je niet ontmoedigen door de start bij een bedrijventerrein, dit is maar een klein stukje en zeker voorbij het dorpje Lennisheuvel loop je alleen nog onverhard. Al wandelend langs een beek, door stille bossen en langs landgoederen kom je helemaal tot rust. Het is een verrassend afwisselende wandeling, perfect voor mindfulness. 

Tip: trek stevige wandelschoenen aan, de paden kunnen bij vochtig weer drassig zijn. 

2. NS-wandeling Limburgs Plateau

Van stations Spaubeek naar station Sittard

Lengte: 6,5, 8 of 11 kilometer

Spaubeek ligt in een minder bekend, maar erg mooi stukje Zuid-Limburg. Je wandelt via idyllische landweggetjes, slingerende bospaden en holle wegen door een indrukwekkend glooiend Limburgs landschap. De route bevat bospaden en ook wat verharde (stille) landweggetjes. Na je rustgevende mindfulness wandeling eindig je in het knusse centrum van Sittard. 

3. NS-wandeling Kennemerduinen

Van station Santpoort Noord naar Overveen of Zandvoort

Lengte: 14.5 of 16 kilometer

Deze wandeling combineert bos, landgoederen, duinen én strand. De landgoederen Duin- en Kruidberg en Midden Herenduin zijn bijzonder afwisselend. Daarna, ter hoogte van Strand en duinpaviljoen Parnassia aan Zee kun je kiezen om over het strand te wandelen of via de Kennemerduinen. Hier wisselen bos, struweel en duingras elkaar af. Binnen deze wandeling komen grote hoogteverschillen voor.

4. NS-wandeling Wezepsche Heide

Van station Wezep naar Zwolle

Lengte: 7.5, 14 of 16 kilometer

Vanaf station Wezep sta je al snel in het groen. Door het bos loop je dit prachtige gebied in, door de glooiende Wezepsche Heide. Maar je mindfulness wandeling is meer dan alleen heide, het is een afwisselende route met zowel bos, dorpjes als rivierlandschap.

5. NS-wandeling Land van Ravenstein

Rondwandeling vanaf station Ravenstein

Lengte: 9 of 16 kilometer

Wandel in een open, landelijk gebied over smalle asfaltweggetjes en groene graspaden. Het land van Ravenstein wordt in het Noorden begrensd door de Maas en de lange route van 16 kilometer voert je door de uiterwaarden van de Maas. De korte route gaat langs slaperige, oude dijkdorpjes. Om de route in te korten sla je bij Deursen-Dennenburg het westelijk deel van de route over. Een heerlijke mindfulness wandeling om je batterij weer op te laden.

6. NS-wandeling Belmonte

Van station Ede-Wageningen naar busstation Wageningen

Lengte: 12 of 18 kilometer

Aan het einde van deze  wandeling bezoek je de beroemde botanische tuin ‘Belmonte’ met in het voorjaar heerlijk geurende magnolia’s en rododendrons. Maar eerst wandel je in dit afwisselende landschap over landgoed Hoekelum en langs de slingerende Molenbeek. Neem op de Wageningse Berg vooral rustig de tijd om bewust van het fraaie uitzicht over de Rijn en de Betuwe te genieten.

Tips voor jouw mindfulness wandeling

Wandelen in de natuur is één grote zintuiglijke ervaring: de wind die ruist door de bomen, het kalmerende geluid van golven in de branding, dauwdruppels in het groen, een fluitende vogel of kriebelende grassprietjes onder je voeten. Waar let je op tijdens je mindfulness wandeling?

  • Maak in ieder geval een deel van de wandeling in stilte en met aandacht.
  • Breng je aandacht een aantal keer tijdens de wandeling naar je zintuigen. Wat hoor je? Wat zie je? Wat ruik je?
  • Let op je ademhaling, adem bewust en diep in en uit.
  • Vertraag je tempo.

Mindfulness wandeling op blote voeten

Op blote voeten lopen zou gezond zijn voor lichaam en geest, en bovendien de perfecte mindfulness oefening. Onder elke voet zitten maar liefst 7000 zenuwuiteinden. Dat maakt je bewust van je voeten en de manier waarop je loopt. Al je zintuigen lijken nog meer ‘aan te gaan’. Er zijn verschillende blote voeten paden door heel Nederland. Bijvoorbeeld Gouwe Voeten Bovenkarspel in Noord-Holland, Engbergen in Gelderland of blote voeten pad Zeewolde in Flevoland.

Geïnspireerd om op pad te gaan?

Ook interessant

Naar alle dagjes uit

De hofjes van Leiden

Maak een wandeling langs de idyllische hofjes van Leiden.

Actief in de natuur

Geniet van de prachtige natuur tijdens een actief dagje uit, van wandelen tot fietsen.

Nieuwsbrief

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tips van NS Dagje Uit, relevant nieuws en aanbiedingen.

Ontvang tips per mail