Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Groen ondernemen

Door groen ondernemen, dragen we positief bij aan biodiversiteit, gezondheid, klimaatverandering en -adaptatie. We zorgen voor meer én biodiversere natuur bij onze stations en werkplaatsen. Maar ook meer plantaardig aanbod in onze winkels en bedrijfskantines. Bovendien zetten we de natuur in bij maatregelen voor klimaatadaptatie.


Meer groen op stations

We willen jaarlijks 2.500 tot 5.000 m2 op en rond de stations biodiverser en groener te maken. Samen met ProRail en de gemeentes. Daarom laten we verschillende inheemse bloemenmengsels, sedum-vegetaties en bloeiende beplanting in bakken en borders op de perrons en in de omgeving van stations. Ook plaatsen we karakteristieke bomen die de ruimte krijgen om oud te worden. Dit trekt insecten en vogels aan en stimuleert de biodiversiteit.

Mooie voorbeelden vind je al in Leiden Centraal, Rotterdam Centraal, Arnhem Centraal, Utrecht Centraal, Bussum-Zuid, Enkhuizen, Bilthoven, Deventer, Santpoort Zuid, Culemborg en Zandvoort. Station Coevorden is een goed voorbeeld waarin NS en de gemeente het stationsgebied gezamenlijk groener hebben gemaakt.

Pilot meer biodiversiteit op drie stations 

De actie om meer biodiversiteit te creëren vindt onder andere plaats op station Driebergen-Zeist. Voor de vogels hangen er nestkastjes én is er een huismussentil geplaatst. Rondom het station zijn planten, heesters, bloembollen geplant. Kinderen strooiden zaadjes voor wilde bloemen. De combinatie van planten en bloemen en de goede ligging van het insectenhotel, zorgen ervoor dat het station een walhalla is voor insecten. De insecten dienen als voedsel voor vogels.

Op station Rotterdam-Alexander en station Castricum is ook een insectenhotel geplaatst. Op station Rotterdam Alexander komen daar ook nog eens 40 nestkastjes bij. Na twee jaar wordt gekeken hoe de pilot is verlopen en krijgen mogelijk ook andere stations insectenhotels en nestkasten.

Meer plantaardig aanbod

De vraag naar plantaardige voeding groeit en is beter voor het milieu dan vlees en zuivel. Het zorgt o.a. voor minder uitstoot van CO2. Daarom wil NS het plantaardige aanbod in de winkels op het station vergroten.

Voorbeelden hiervan zijn het steeds grotere aanbod van fruit en snoepgroenten bij Kiosk en StationsHuiskamer. Evenals het vegan satébroodje, de plantaardige ijskoffie en 2 nieuwe salades. Bij Julia’s zijn dit de plantaardige sojamelk voor in je cappuccino, het broodje gegrilde groenten en de vegetarische pasta bolognese (zonder kaas). Of een product een plantaardige keuze is geven we aan met speciale groene prijskaartjes.

Maatregelen voor klimaatadaptatie

Stations zijn enorm belangrijk in het bereikbaar houden van Nederland. De weerspatronen veranderen en hebben invloed op de bereikbaarheid, veiligheid en beschikbaarheid van stations. In de ontwikkeling van stations, gebouwen en gebieden houden we rekening met de gevolgen van klimaatverandering. Hiervoor moeten we inzicht krijgen in de aspecten van klimaatverandering en een plan voor adaptieve maatregelen ontwikkelen.