Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

10x zien en doen in Middelburg

Knusse straatjes met unieke en duurzame boetiekjes, pittoreske steegjes, monumentale gebouwen en vele visrestaurants. De Zeeuwse hoofdstad is zo’n plek die je alles biedt: cultuur, sfeer en vermaak. Je vindt er de perfecte combinatie van verleden en heden. Dus op naar Zeeland!


1. Opstarten bij Het Koffiepand

Dit is onder vele koffie liefhebbers een favoriete hotspot. Hier kom je voor een goede caffè latte, mét latte art en huisgemaakte taart. Het Koffiepand is ook gelegen in het centrum. Na een drankje wandel je zo de binnenstad in.

Vanaf station Middelburg 10 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Korte Geere 19, koffiepand.nl

2. Culturele stadswandeling

Wist je dat Middelburg in de zestiende en zeventiende eeuw de op een na belangrijkste handelsstad van de VOC was? Vooral specerijen, textiel en porselein werden via Middelburg vervoerd. Het rijke verleden van de stad zie je terug in de vele historische gebouwen en oude pakhuizen. Perfect dus voor een stadswandeling. De wandeling ‘Groene Wissel 453: Middelburg 2’, van 8 kilometer voert je langs allerlei historische locaties die je gezien wilt hebben. Maar ook langs rustige plekken, zoals park het Molenwater.

wandelzoekpagina.nl

3. Kunstkijken in de Vleeshal

Duik in de ochtend vol energie een museum in. In het oude stadhuis zit het museum van de moderne kunst verscholen: Vleeshal. De moderne kunstwerken onder de gotische gewelven zijn een samenkomst van verschillende stijlen uit verschillende tijden. Hier zie je experimentele solovoorstellingen van (internationale) kunstenaars. Ook worden er jaarlijks diverse thematische groepsvoorstellingen georganiseerd. Muziek, dans, beeldende kunst en performance komen op een bijzondere manier samen. Een bezoek aan de Vleeshal zal je tripje naar Middelburg net dat beetje extra geven.

Vanaf station Middelburg 9 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Markt 1, vleeshal.nl/nl

4. Plantaardig Middelburg

Nabij de gezellige markt vind je stadsoase Plantaardig. Hét adres voor de mooiste planten voor je interieur, tuin en balkon. Je wordt omringd door allerlei groen, alsof je je in een tropisch oerwoud bevindt. Denk aan cactussen, bamboe, kamerplanten, terrariums en citroenboompjes. Bovendien zijn ze meester in het oplappen van asielplanten. En ze runnen een plantenhotel waar jouw groene huisgenoten kunnen logeren tijdens de vakantie.

Vanaf station Middelburg 8 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Zusterstraat 10, plantaardigmiddelburg.nl

5. Lunchen bij Markthandel Middelburg

Zin in een visje? Dan ben je bij Markthandel aan het juiste adres. Het aanbod varieert van sushi, fish taco’s tot patat met kibbeling. En dat allemaal ook nog eens betaalbaar. Voor de vegetariërs onder ons zijn er ook genoeg vega opties. Nog fijner: er is een ruim terras waar je tussen het wandelen door even kunt uitrusten. 

Vanaf station Middelburg 8 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Markt 34, markthandelmiddelburg.nl

6. Kledingzaak Moois & Meer

Er zijn dus genoeg leuke straten en steegjes waar je eindeloos kunt ronddwalen. En onderweg kom je allerlei cafés en boetiekjes tegen. In de Sint Janstraat vind je de enige kledingzaak in heel Middelburg die 100% duurzame items heeft: Moois & Meer. Hier spot je kleurrijke blouses van Eat Dust, sweaters van Knowledge Cotton Apparel en jeans van Kuyichi voor zowel mannen als vrouwen. En er is ‘meer’, je kunt er ook terecht voor interieurartikelen. 

Vanaf station Middelburg 7 minuten lopen of 4 minuten met de OV-fiets.

Sint Janstraat 8, mooisenmeer.nl

7. Conceptstore InMiddels

Bij deze conceptstore vind je meerdere lokale ondernemers onder één dak. Het assortiment bestaat uit een fijne mix van producten. Een greep uit het aanbod: vrolijke kaarten, posters, Zeeuwse koffie, edelstenen en dromenvangers. Na afloop van je shopping sessie kan je in dezelfde ruimte je haar laten doen bij Haaratelier Middelburg en geniet je van een kop thee. 

Vanaf station Middelburg 5 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.

Segeersstraat 24, inmiddels.com

8. Vintage paradijs Vindsels

Een oude platenspeler, typemachine, lampen, spiegels en theemokken. Hier kijk je je ogen uit. Zelfs de verpakkingsmaterialen worden gerecycled. Voor unieke cadeaus zit je hier ook goed. Eén favoriet zijn de bouwpakketjes van miniatuurhuisjes. Eigenaresse Judith: “We vinden het heel belangrijk dat mensen zien dat het opnieuw gebruiken van spullen ook heel mooi kan zijn.” Missie geslaagd als je het ons vraagt.

Vanaf station Middelburg 7 minuten lopen of 3 minuten met de OV-fiets.

Lange Delft 90, vindsels.nl

9. Geschiedenis bij het Zeeuws Museum

Toe aan nog meer cultuur én geschiedenis over Zeeland? Bezoek dan het Zeeuws Museum. De collectie bestaat onder andere uit wereldberoemde zestiende-eeuwse wandkleden, archeologische vondsten en kleding uit de gouden eeuw. Naast de vaste collectie zijn er wisselende tentoonstellingen waarbij het museum ook altijd zoekt naar vernieuwende manieren van presentatie. Bekijk voor je bezoek de website van het museum voor het actuele programma.

Vanaf station Middelburg 10 minuten lopen of 5 minuten met de OV-fiets.

Abdij 3-4 (Plein), zeeuwsmuseum.nl/nl

10. ’s Avonds vis bij restaurant Basalt

Wandel weer naar de gezellige Sint Janstraat, zo naar het geliefde seafood-restaurant Basalt. Van woensdag t/m zondag eet je hier ’s middags en ’s avonds in een huiselijke setting de lekkerste maaltijden. Alles wordt bereid met streek- en seizoensproducten. Ga je voor het Vlaams Vispotje, de kreeft of het fruits de mer-plateau?

Vanaf station Middelburg 6 minuten lopen of 2 minuten met de OV-fiets.

Sint Janstraat 34, restaurant-basalt.nl

Beeld: Petra Hoogerbrug, Martijn Fincke Fotografie, Jaap Scheeren, Pim Top, Franz Mueller Schmidt, Robin Kramer.
Tekst: Rosa Lee Szarzynski – MPG

10x beste restaurants in Middelburg

De beste restaurants van de Zeeuwse hoofdstad.

10x de fijnste terrassen van Nederland

Terrassen in een idyllische omgeving, van Zandvoort tot Groningen.