Naar content

Hoofdnavigatie

Naar content

Hoofdnavigatie

Eigen treintickets verkopen

NS heeft als ambitie om een open OV-markt met nieuwe toetreders te creëren, zodat er voor reizigers meer mogelijkheden en aanbod komt. Daarom gaat NS het voor andere partijen makkelijker maken om treintickets uit eigen naam te verkopen. NS wil daarmee gebruik van de trein zo makkelijk mogelijk maken en innovatie op mobiliteitsgebied stimuleren.


De techniek stelt reizigers steeds beter in staat om hiervoor slimme combinaties van vervoer te kiezen, bijvoorbeeld met trein, bus, tram, metro, (deel-)auto, taxi of OV-fiets. Barrières om de trein te integreren in een totale mobiliteitsoplossing, wil NS zo veel mogelijk wegnemen. NS wil ook graag dat andere ontwikkelaars van mobiliteitsdiensten de treinreis kunnen integreren in hun aanbod, omdat zij ook een bijdrage kunnen leveren om het openbaar aantrekkelijker te maken. NS faciliteert dit door de treinreis als een bouwsteen of halffabricaat aan te bieden, dit noemen we het Resell pakket. 

Het NS Resell Pakket in het kort

NS biedt marktpartijen de mogelijkheid om treintickets uit eigen naam te verkopen op twee verschillende manieren:

  1. De verkoop van e-tickets
    Met het Resell Pakket mogen partijen die voldoen aan de kwaliteitscriteria trein e-tickets verkopen uit eigen naam en met prijsvrijheid. Alle treintrajecten in Nederland van alle treinvervoerders zijn onderdeel van het aanbod. NS geeft inkoopkorting over NS trajecten in de daluren. Daarnaast geeft NS toegang tot de benodigde APIs waarmee e-tickets kunnen worden verkocht in op maat gemaakte huisstijl.
  2. De verkoop van treinritten via de OV-chipkaart
    Let op: dit is alléén toegankelijk voor Bedrijvenkaartaanbieders die als zodanig bij Translink zijn geregistreerd. Alle hierna volgende informatie heeft daarom betrekking op de verkoop van e-tickets.

Pilot 2020

Voor NS en de andere treinvervoerders is het beschikbaar maken van e-ticket verkoop aan marktpartijen een grote stap. Om het aanbod voor marktpartijen beschikbaar en goed werkbaar te maken, starten we met een pilot. De pilot is met een beperkt aantal partijen en duurt tot en met 31 december 2020. De pilot zal halverwege 2020 worden geëvalueerd. 

Voor wie

Alle partijen die hoge kwaliteit mobiliteitsdiensten willen leveren zijn bij NS van harte welkom. NS heeft een aantal kwaliteitseisen waaraan een partij moet voldoen om erkende reseller te worden. Deze eisen hebben o.a. betrekking op imago en inrichting van verkoop, service en communicatie. Daarnaast moeten minimaal 50.000 e-tickets per jaar worden verkocht. 

Meer informatie

Voor meer informatie neemt u contact met ons op via het onderstaande contactformulier.