Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

John's gi-ga-groene boekentips

Onze geliefde voorleesconducteur John heeft veel kinderen geïnspireerd met zijn boekentips en voorleessessies. Voor de leukste gi-ga-groene kinderboeken heeft John een bezoekje gebracht aan zijn favoriete boekenwinkels. Hieronder vind je ze op een rij. Wat wordt jouw volgende boek voor onderweg in de trein?


Fiep in de natuur

Ga je mee naar buiten? Je kunt er van alles doen: speuren, spelen, ontdekken en nog veel meer. Als je weet waar je kijken moet, kom je allemaal bijzondere beesten tegen. Een boom blijkt opeens een torenflat! Op het strand kun je luisteren naar een concert, en in het bos ga je op microsafari. Nergens is het leuker dan in de natuur!

Met tips van boswachters, tekst van Jan Paul Schutten en natuurlijk de prachtige tekeningen van Fiep Westendorp.

Het hele soepzootje

In 'Het hele soepzootje' vind je alle antwoorden over het ontstaan van het heelal en de aarde, uitgelegd op kleuterniveau. Ook jonge kinderen zijn druk bezig met het ontstaan van onze planeet. Wanneer is de aarde begonnen met bestaan? Hoe kwam de mens op de aarde? 'Het hele soepzootje' is het eerste prentenboek dat zich aan deze grote vragen waagt. Stap voor stap worden de belangrijkste ontwikkelingen op kleuterniveau uitgelegd. Als wetenschapsjournalist en moeder kan auteur Floor Bal ingewikkelde vragen luchtig en begrijpelijk uitleggen. Haar teksten komen tot leven door de kleurrijke illustraties van Sebastiaan van Doninck, eerder bekroond met een Boekenpluim en een Vlag en Wimpel.

De wereld van plastic

Het voorleesboek ‘De Wereld van Plastic’ is speciaal gemaakt voor de voorleesactie op de Dag van de Duurzaamheid op 10 oktober 2016, maar is zo gemaakt dat het boek altijd bruikbaar is voor iedere groep van de basisschool. De verhalen gaan allemaal over het thema Plastic en zijn geschreven door pabo-studenten uit het hele land. Zij hebben zich daarbij laten inspireren door tekeningen en kunstwerken die basisscholieren hebben gemaakt over hetzelfde thema.

“Aandacht voor duurzaamheid in het onderwijs bereidt kinderen voor op de toekomst. Zij leven straks in een wereld die 100% op duurzame energie draait en de Voorleesactie is een laagdrempelige en leuke manier om kinderen mee te laten denken en praten over hoe we dit gaan bereiken”
(Marjan Minnesma, Directeur Urgenda)

De domme wereld

Pruts zit in zijn eentje in de klas. Elke dag geeft de prof hem les. Maar Pruts snapt niet veel van zijn lessen. Daarom gaan ze de wijde wereld in. Daar kan Pruts veel van leren, denkt de prof. Pruts vindt de wereld alleen maar dom. Hij gaat die domme wereld beter maken. Let maar op!

Koen en Lot - Een kind in de sloot

Veilig en goed leren lezen met de avonturen van Koen en Lot van Marianne Busser en Ron Schröder. Speciaal voor leerlingen van de basisschool groep 3 (AVI M3). Alledaagse herkenbare avonturen die jongens en meisjes vanaf 6 jaar zullen aanspreken. Gekleurde tekeningen ondersteunen het verhaal en maken het lezen nog leuker! Dit is het tweede deel uit de AVI-lezenreeks Koen en Lot.

Dichter. Nr. 15. De toekomst is nu dichter.

Deze DICHTER. gaat over de tijd en de toekomst. Gedichten over alles wat je later kunt gaan doen, over wolken warm water, klimaatverandering en 1 januari (de dag waarop ieder jaar weer opnieuw te toekomst begint). Gedichten over alles wat morgen mag, en over al je gisterens. 

Vandaag

Hoera, het is vandaag!
Dat moet gevierd. Mijn vader heeft het hele huis versierd
en appeltaart gehaald voor hem en mij.
Met slagroom, want vandaag is zo voorbij.
De appeltaart gaat op, 
er wordt geen kruimel van bewaard,
want morgen is het weer vandaag,
maar dan met mokkataart.

Bette Westera

Willewete - De zon, aarde en maan

De aarde is een wonderlijke planeet. Van hieruit zien we de zon en de maan vaak aan de hemel. De zon is een ster. Zij geeft ons licht en warmte en is onontbeerlijk voor het leven op aarde. De maan draait rond de aarde en hoewel ze niet zo belangrijk is als de zon, is de maan toch ook heel bijzonder. Alles wat je over de aarde, de zon en de maan wilt weten, vind je in dit boek. Een informatief prentenboek in de Willewete serie voor kinderen vanaf 5 jaar, over de zon, de aarde en de maan.

Superhugo duikt onder water

Hond Hugo heeft een hekel aan water. Maar niet als hij een superheldencape aantrekt! Met zijn vriend de kikker duikt hij diep in zee. AVI-E4. Vanaf ca. 7 jaar.

Voorleesconducteur John geeft tips voor tijdens het lezen.

"In mijn vrije tijd lees ik graag een boek. Het liefst onderweg in de trein. Als ik thuis met mijn neus in een boek zit, zijn er 5 dingen waar ik echt niet zonder kan: mijn leesbril, want anders zie ik niks. Een lampje, zodat ik goed kan zien in het donker. Lezen in het donker is véél moeilijker. Een snack en wat te drinken voor tijdens het lezen, want met snacks erbij lees ik langer door. Een boekenlegger, anders vergeet ik steeds waar ik ben gebleven. En als laatst: oordopjes, zodat het lekker stil is. Herken jij jezelf hier ook in?"

John's tips voor tijdens het lezen

Winactie Kinderboekenweek

Deze winactie is inmiddels verlopen.

Kinderboekenweekgeschenk

Krijg het Kinderboekenweekgeschenk cadeau bij € 12,50 aan kinderboeken.

Kinderboekenweek 2022

De Kinderboekenweek vond plaats van 5 t/m 16 oktober.