Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS-wandeling Lange Duinen

Van Station Amersfoort Centraal naar Soest Zuid of Hollandsche Rading.

Deze wandelroute voert je over onverharde wegen door het bos en langs zand, veel fijn los zand. De Korte en Lange Duinen zijn namelijk stuifzandgebieden en vanwege hun zeldzaamheid uitgeroepen tot aardkundige monumenten. Je hoeft dus niet per se naar zee te gaan om in de duinen te spelen.

12 km, 15,5 km of 22,5 km


Praktische informatie

Afstand
12 km, 15,5 km of 22,5 km
LAW
Marskramerpad
Percentage verhard
20%
Honden toegestaan?
Ja. Honden zijn aangelijnd toegestaan.

Bijzonder aan deze wandeling

  • Soestduinen
  • Willem Arntszhoeve
  • Het Bergkwartier

Beschrijving

Via de Wagenwerkplaats, waar tot het jaar 2000 treinstellen van de NS werden onderhouden, loop je Amersfoort uit, richting het bos. Hoewel de zee ver weg is, zijn er tussen Amersfoort en Soest toch duinen te vinden. De Korte en Lange Duinen zijn stuifzandgebieden en vanwege hun zeldzaamheid uitgeroepen tot aardkundige monumenten.

Aan het eind van de Lange Duinen kun je kiezen tussen een korte route langs het zand en door het bos naar station Soest Zuid (12 km) of een lange wandeling langs De Zoom van Pijnenburg en de Ridderoordsche Bosschen naar station Hollandsche Rading (22,5 km). Je kunt ook starten bij station Soest Zuid en in 15,5 km naar station Hollandsche Rading lopen. Alle drie de routes zijn afwisselende boswandelingen over grotendeels onverharde wegen.

Nordic Walking

  • 30% van de route loopt over de onverharde ondergrond.
  • 50% van de route loopt over de half verharde ondergrond.
  • Onderweg zijn er 6 wissels van ondergrond. Iedere overgang betekent doppen onder de stokken, of juist de doppen verwijderen.
  • Deze route bevat 2 km die smaller dan 1 meter is.
  • De hoogteverschil 90 meter. Veel stijgen en dalen maakt een route zwaarder.
  • Het niveau van deze wandeling is gemiddeld (op basis van de lengte, ondergrond en het hoogteverschil).

Route

Vanaf station Soest Zuid: 2x per uur een trein naar Baarn en naar Utrecht. Na 13 km: halte Soestdijkerweg buslijn 59 naar station Den Dolder of naar station Hilversum; 1x per uur en niet op zondag! Na 17 km bij Eyckenstein, halte Mauritshoeve buslijn 58 station Hilversum of naar station Bilthoven; 1x per uur en niet op zondag! Check de actuele vertrektijden in de NS-app of in de Reisplanner op NS.nl (ook bustijden).

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

Helderse Duinen

9,5 tot 15,5 km

Van station Den Helder Zuid naar station Den Helder.

Geniet van de groene oase Mastbos en Breda

11 of 14 km

Rondwandeling vanaf station Breda

Duinen van Zoutelande

13 of 19 km

Van station Vlissingen via Zoutelande naar Westkapelle

Plan uw reis