Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

Beleving en inspiratie

Bij NS vinden we het belangrijk dat u niet alleen de juiste reisbegeleiding krijgt vóór, tijdens en na uw treinreis, maar willen we uw reistijd ook leuker en aangenamer maken. Voor iedereen die dat leuk vindt, bieden we in de nieuwe app NS Lab verschillende features op het gebied van entertainment en inspiratie. Gebruik uw treinreis bijvoorbeeld om een cursus MindfulNS te doen, speel de quiz SPOORWIJS op het traject Amsterdam – Eindhoven of luister naar de verhalende podcasts ‘Luisterruit’ en ‘Heen en Weer’.


NS-podcasts met korte verhalen voor in de trein!

Luisterruit

In 2016 won ‘Luisterruit’ van ontwerper Manon van Hoeckel de Design Challenge van NS. Luisterruit is een serie intieme audiotours die van uw ritje in de trein een reis maakt. In elke aflevering van Luisterruit gidst Thijs – uw persoonlijke reisleider – u langs interviews en reportages zodat u uw treinreis met nieuwe ogen en oren kunt ervaren. Zo leert een wolkenfanaat u het weer te voorspellen, brengt een flirtcoach u de kneepjes van het flirtvak bij en vertelt een dromenexpert u hoe u op reis kunt gaan in uw eigen hoofd.

Heen en Weer

‘Heen en Weer’ is een podcast over treinreizigers, rechtstreeks vanuit de trein. Reis mee in het hoofd van de passagiers die u dagelijks tegenkomt. Verwonder u over het onthutsende liefdesleven van de conducteur. Luister naar het merkwaardige verhaal van de psycholoog, die u alleen kent als de man die om stilte vraagt in de stiltecoupé. En droom mee met het meisje tegenover u. Het meisje dat de treincoupé heeft omgetoverd in een grote make-up tafel. Met lef, empathie en komische onhandigheid spreekt Daniel Disselkoen elke week met een typische treinreiziger. Luister mee in ‘Heen en Weer’.

Spoorquiz voor in de trein

Via de eigen smartphone worden reizigers op een subtiele manier uitgedaagd en gestimuleerd om te interacteren met medereizigers – én om het traject waar ze op rijden te ontdekken. Op een speelse manier wordt de kennis van reizigers over de omgeving waar ze op dat moment doorheen rijden getest, en wordt hun behendigheid en inschattingsvermogen op de proef gesteld. In real-time speelt de hele coupé hetzelfde spel, en wordt er op individueel niveau en als groep in competitie met elkaar gespeeld. SpoorWIJS is ontworpen door Waarmakers.

MindfulNS

Wie zijn tijd in de trein zinvol wil gebruiken kan ervoor kiezen om af en toe bewust uit de automatische piloot te stappen. Dat is niet alleen bevorderlijk voor de (mentale) gezondheid maar draagt ook bij aan een beter functioneren op de werkvloer. Verschillende onderzoeken tonen aan dat het probleemoplossend vermogen en alertheid door mindfulness oefeningen worden vergroot. Bovendien blijken personen die gedurende een bepaalde periode mindfulness beoefenen effectiever in de omgang met stress en negatieve emoties. Met MindfulNS willen we de meerwaarde van mindfulness bereikbaar maken voor reizigers. Een goede en nuttige besteding van uw tijd in de trein! MindfulNS is ontworpen door Jan Pieter Kaptein.

Snake

Wie kent Snake niet uit de tijd dat we nog rond liepen met de Nokia 3210? NS Lab heeft Snake herontwikkeld en in een nieuw treinjasje gestopt. Kies uw favoriete trein, ga de uitdaging aan en verbeter uw scores. 

Naast Snake, podcasts, een quiz en een mindfulnes programma, zijn er voor 2019 plannen om dit uit te breiden voorleesvideo’s voor kinderen en podcasts in samenwerking met Universiteiten.