Direct naar hoofdinhoud

Hoofdnavigatie

NS-wandeling Waterlinie Culemborg

Van station Houten Castellum naar station Culemborg

Forten, bunkers en ‘inundatiekanalen’, je komt het onderweg allemaal tegen. Ze maken deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, een verdedigingslinie uit vroeger tijden. Tip: loop deze route in het voorjaar of de zomer! Dan kun je met de Liniepont de Lek oversteken, of door uiterwaardengebied de Steenwaard struinen.

7 km, 8 km, 13,5 km of 17 km


Praktische informatie

Afstand
7 km, 8 km, 13,5 km of 17 km
LAW
Utrecht te Voet en Waterliniepad
Percentage verhard
50%
Honden toegestaan?
Nee. Deels verboden, een alternatief is aangegeven.

Bijzonder aan deze wandeling

  • Forten en bunkers van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
  • Het Verdronken Bos
  • Met de Liniepont over de Lek
  • Centrum Culemborg

Beschrijving

Verrassend om eerst langs de vrolijk gekleurde huizen van de Houtense wijk Castellum te lopen: soms staan ze pal langs het water, verbonden door bruggetjes. Water is onderweg overal aanwezig. Zo loop je langs en over het Amsterdam Rijnkanaal en volg je een kanaaltje dat uitkomt bij de Lek. In het Verdronken Bos wandel je over een 300 meter lange houten vlonder, dwars over het water! De bomen van dit kleine waterbergingsgebied bleken niet bestand tegen al dat regenwater. Ze verdronken – vandaar de naam – maar staan nog altijd fier rechtop in het water.

En dan stap je in de wondere wereld van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in. Deze verdedigingslinie, aangelegd tussen 1815 en 1940, bestond uit een 85 km lange strook land die zo’n 40 cm onder water kon worden gezet. Zo kon ons kleine land de vijand op veilige afstand houden. Langs de linie verrezen forten, sluizen en kanalen. Struin door de ongerepte uiterwaarden van de Lek, dobber in een klein pontje over de Lek, pauzeer in een tot restaurant omgebouwd fort of strijk neer op een Culemborgs terras. Een wandeling die je niet snel vergeet.

Route

De route kan worden ingekort tot 7, 8 of 13,5 km door vanaf station Houten of Houten Castellum met U-flex te reizen. Stap uit bij resp. halte Trip Schalkwijk (en loop nog 13,5 km), Werk aan de Korte Uitweg (nog 8 km) of Fort Honswijk (nog 7 km).

U-flex is een flexibele ov-service waarbij de bus rijdt op afroep. Vooraf reserveren is noodzakelijk; dat kan tot 30 minuten voor vertrek via de TURNN-app of tel. 0900-525 2241 (gebruikelijke belkosten). De prijs is € 2,50 per rit (met OV-chipkaart of met PIN in het voertuig). Klik hier voor meer informatie.

Let op: het pad langs het Inundatiekanaal tussen Schalkwijk en Werk a/d Korte Uitweg kan erg modderig zijn. Goed schoeisel is aanbevolen.

Extra informatie

Obstakels op je route?

Heb je deze route gelopen en ben je iets tegengekomen dat niet werd vermeld in de routebeschrijving? Door hier melding van te doen zijn andere wandelaars voorbereid en kan Wandelnet dit doorgeven aan de juiste persoon of instantie.

Wandelaars op deze route liepen ook

Alle wandelingen

Via bos en beken naar botanische tuin Belmonte

12 of 18 km

Van station Ede-Wageningen naar busstation Wageningen

Historie en natuurschoon bij de Hemelse Berg

5 tot 16,5 km

Van station Oosterbeek naar Arnhem Centraal

Beleef de historie op landgoed Warnsborn

11 of 20 km

Van station Arnhem naar Oosterbeek of Wolfheze.

Plan uw reis