Wat te doen in Groningen?

'Er gaat niets boven Groningen' zeggen ze niet zomaar. Uitkijkend vanaf de Martinitoren kun je dat heel letterlijk ervaren. Maar vergeet niet om ook te proeven van de gezellige markten en eettentjes, en unieke winkels en moderne hotspots te ontdekken. Dit zijn onze tips voor een dagje Groningen!

Bijgewerkt op 14 juli 2021


Uitgelicht


  • Geen
    boekingskosten

  • Altijd de beste deal
    voor je dagje uit

  • In één keer online
    tickets en vervoer kopen


Cultuur, shoppen en ontdekken op zijn Gronings

Stap uit de trein en kijk meteen even om je heen. Het klassieke station van Groningen is namelijk een plaatje om te zien! Eenmaal buiten is er één pand dat beslist je aandacht trekt: het Groninger Museum. Dit kleurrijke en post-moderne gebouw naar de hand van Alessandro Mendini is het thuis van een uiteenlopende kunstcollectie. Van romantische landschapsschilderkunst tot Delftsblauw aardewerk, je ontdekt het in een prikkelende setting.

De leukste winkelstraten

Wil je meteen op weg naar het Groningse stadshart? Loop dan langs het museum de brug over. Nog een stukje rechtdoor en je belandt in de Folkingestraat. Naast een kerk, synagoge en leuke lunchzaakjes vind je hier mooie winkels met hebbedingen en artistieke galeries. Neem de tijd, je kunt je in deze straat uren vermaken. Wij snappen dan ook wel dat de Folkingestraat een paar jaar terug is uitgeroepen tot leukste winkelstraat van Nederland.

In het verlengde van de Folkingestraat ligt de Oude Kijk in ’t Jatstraat. Deze straat is een van de meest populaire straten in Groningen geworden. In de afgelopen jaren zijn er heel veel nieuwe zaken geopend, van hippe lunchcafés tot unieke koffiebarretjes. Houd je van vintage spullen, een goed boek of spelletjes? Dan moet je deze straat zeker bezoeken. Er is genoeg te ontdekken!

Verse vis en fantastisch uitzicht

Aan het eind van de straat vind je de Vismarkt. Hier kan je niet alleen terecht voor de betere kibbeling, maar ook voor een goed uitzicht op de Martinitoren. Groninger trots! Neem een kijkje in de Martinikerk of beklim de toren. Na een tocht van 311 treden sta je op 97 meter hoogte. Vanaf D’olle Grieze (Gronings voor de oude Grijze) kun je de hele stad en wijde omgeving zien liggen, met aan je voeten het centrale plein van Groningen, de Grote Markt.

Culturele hoogtepunten

Ook de cultuurliefhebber komt in Groningen prima aan zijn trekken. Voor wie een concert wil bezoeken is de Oosterpoort de plek. Maar de echte kers op de culturele taart is de Groningse stadsschouwburg. De schouwburg ligt aan de statige Trufsingel en wordt gezien als een van de meest sfeervolle zalen van Nederland. Trotse bijnaam is dan ook Klein Carré.

Niet te missen in letterlijke zin is Forum aan de Grote Markt. Op de tien verdiepingen van het opvallende gebouw vind je filmzalen, exposities, een Smartlab, horeca en een dakterras met een weergaloos uitzicht. Loop lekker binnen en laat je verrassen. Daar zijn ze goed in in Groningen. 

Nog meer tips voor je stedentrip naar Groningen? Je vindt ze op nsfavourites.

Foto's: Stella Dekker, Deon Prins

Een fijn en verantwoord dagje Groningen

Niet vergeten: op het station, perron en in de trein is een mondkapje is verplicht voor reizigers vanaf 13 jaar oud. We vragen je deze op te zetten vóór het betreden van het station en zo weinig mogelijk aan te raken met je handen.

Daarnaast vragen we je indien mogelijk verspreid te gaan zitten in de trein en ook tijdens het in- en uitstappen afstand te bewaren. Met de uitjes van Spoordeelwinkel reis je tijdens de daluren. Op deze momenten is het normaal gesproken relatief rustig in de trein.

Mondkapje vergeten? Je kunt er alsnog eentje aanschaffen bij diverse winkels op de stations en bij veel stationsautomaten.